17 Ocak 2010

Daha Başarılı Bir Performans için Sınav Kaygısı ile Başa Etme ve Performans Geliştirme Grup Çalışması...


Psikoloji İstanbul Çocuk ve Ergen Bölümü olarak bu yıl sınava girecek 12-18 yaş arası öğrenciler için, “Sınav Kaygısı ile Baş Etme ve Performans Geliştirme” grup çalışması düzenliyoruz.

Sınav Kaygısı, sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan, yoğun kaygı, endişe ve korku duygularının bir arada yaşanması durumu olarak tanımlanabilir. Normal olarak her insan çeşitli durumlarda bu duyguları yaşar ancak henüz gelişimleri devam eden çocuk ve gençlerde bu durum kolaylıkla başa çıkamayacakları bir hal alabilir.

Sınav kaygısının en temel belirtileri arasında;

Sınav öncesinde; ders çalışmada güçlük, konsantre olamama, gerginlik, ders çalışmayı sürekli olarak erteleme, sınavdan bir gece önce ya da sınav sabahları tekrarlayan mide bulantısı, baş ağrısı, yorgunluk, uyanamama, okula gitme konusunda isteksizlik,

Sınavdan hemen önce; yaşanan yoğun korku, bildiği her şeyi unuttuğunu düşünme, aklından sürekli olarak “ya başarılı olamazsam” ve benzeri düşüncelerin geçmesi, nedeni bilinmeyen gerginlik ve sıkıntı hisleri, kalp atışlarının ve nefes alışların hızlandığını hissetme,

Sınav sırasında; ellerin terlemesi, mide krampları ya da mide bulantısı, ağız kuruluğu, ellerde ve ayaklarda engellenemeyen ritmik hareketler, zihninde hiçbir şeyin kalmadığını hissetme, okuduğunu anlayamama, dikkatin kolay dağılması, konsantre olamama, sürekli olarak yazdıkların silip değiştirilmesi, bildiği halde sorunun cevabını hatırlayamama, yanlış yapma korkusu yer alır.

Her yıl yaklaşık iki buçuk milyon öğrenci eğitim yılı sonunda yapılan SBS, ÖSS gibi genel değerlendirme sınavlarına giriyor. Yapılan araştırmalar bu sınavlara giren her dört öğrenciden birinin sınav kaygısı yaşadığını işaret ediyor. Sınav sırasında yaşanan tüm sıkıntılar destek alındığı takdirde kolaylıkla üstesinden gelinebilen durumlardır.

Psikoloji İstanbul Çocuk ve Ergen Bölümü psikologları olarak, sınava girecek öğrencilerin erken yaşlarda yaşadıkları bu sıkıntıyı aşmalarına yardımcı olmak ve daha iyi bir performans göstermelerini sağlamak amacıyla 22 Ocak-5 Şubat tarihleri arasında, “Sınav Kaygısı ile Baş Etme ve Performans Geliştirme” programı düzenliyoruz. 6. sınıftan 12. sınıfa kadar 4 farklı yaş grubuna özel gruplar oluşturulacak programının içeriğinde, bireysel görüşme ve değerlendirme, grup çalışmaları, grup çalışması sonunda ailelerle birebir görüşmeler ve sınava kadar ailelerin yapabilecekleri ile ilgili bir yol haritasının oluşturulması başlıkları bulunuyor.


Sınav Kaygısı ile Baş Etme ve Performans Geliştirme Programı
Tarih : 22 Ocak- 5 Şubat 2010
Yer : Psikoloji İstanbul
Katılım Yaş Grubu: 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12. sınıflar
İçerik :
• Genç ile bireysel görüşme ve değerlendirme
• Grup çalışmaları (4 oturum)
• Grup çalışması sonunda ailelerle birebir görüşmeler
• Sınava kadar ailelerin yapabilecekleri ile ilgili bir yol haritasının oluşturulması

Kayıt ve ayrıntılı bilgi için:
Psikoloji İstanbul Danışmanlık Eğitim ve Araştırma Merkezi
Web: www.psikolojistanbul.com
Adres:Halaskargazi Cad. Celik Palas Apt.
No:120 D:2 SİSLİ -ISTANBUL
Tel: 0212-233 28 38

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder