29 Kasım 2011

Mutlu İlişkilerin Formülü Çözüldü

Julie ve John Gottman
"Kendinizi rahatlatın, partnerinizden gelen etkiyi kabul edin, çözülebilir sorunları çözün, devam eden sorunlar hakkında konuşun."

Psikoloji İstanbul Danışmanlık ve Gottman İlişki Enstitüsünce, İstanbul Teknik Üniversitesi Gümüşsuyu Kampüsünde düzenlenen "Mutlu İlişkilerin Formülü" konferansında konuşan John Gottman, ilişkileri yoluna koymanın aslında şaşırtıcı bir şekilde kolay olduğunu söyledi.

Mutlu ilişkileri sürdürmeyi başaran çiftlerin, günlük hayatlarında birbirleri hakkındaki olumsuz duygu ve düşüncelerinin olumlu olanları etkilemesine izin vermeyen çiftler olduğunu vurgulayan Gottman, şöyle devam etti: "Bu çiftler, birbirlerinin umut ve isteklerini destekleyen, birlikteliklerini ortak bir amaç üzerine inşa eden çiftlerdir. Güçlü bir ilişki evi kurmanın yolu, çiftler arasındaki iletişim frekansının uyumluluk göstermesinden geçer. İlişkinizi yoluna koymak için partnerinizle aranızdaki dostluğu güçlendirin. Sevgi haritaları oluşturarak eşiniz hakkında bilgi sahibi olun. Şefkat ve beğeniyi paylaşın ve bunu partnerinize gösterin. Stresi bir kenara bırakıp hayatınızı eşinize yönelik devam ettirin."

Enstitünün eğitmenlerinden, John Gottman'ın eşi Dr. Julie Schwartz Gottman ise Türkiye'deki evliliklerin ABD'dekilere benzediğini, iki ülkede de ilişki sorunlarının aynı sebeplerden ortaya çıktığını söyledi.

İlişkilerin bitme sebeplerinin başında aldatılma ve aile içi şiddetin geldiğine dikkati çeken Julie Schwartz Gottman, "İlişkimizde aldatmış veya aldatılmışsak, bunun sebeplerini araştırmalıyız. İlişkinin bitmemesi için eşimizle bu sorunların nedenlerini konuşmalı, çözüm için gerekli önlemi almalıyız. ABD'de aileler üzerinde yaptığımız çalışmalara göre, yüzde 60 oranında erkek, yüzde 40 oranında kadın aldatıyor. Erkeklerin aldatma sebepleri cinsel ilişki tatminsizliği değildir. Erkeklerin ilişkide aldatma nedeni, partneriyle arkadaşlık kuramamasından, paylaşımda bulunamamasından kaynaklanmaktadır" diye konuştu.

ABD'de 35 yıldır 3 bin çift üzerinde çalışmalar yaptıklarını, çiftlerin ayrılma sebeplerinin genellikle aynı sorunlardan kaynaklandığını vurgulayan Julie Schwartz Gottman, çiftlerin birbirlerinden uzaklaşmaları yerine birbirlerine yaklaşmalarını, birbirlerinin dünyalarını tanımalarını önerdi.

Julie Schwartz Gottman, "Kendinizi rahatlatın, partnerinizden gelen etkiyi kabul edin, çözülebilir sorunları çözün, devam eden sorunlar hakkında konuşun" dedi.

Kaynak : www.milliyet.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder